Ισχυρό ΚΚΕ παντού γιατί δύναμη, ελπίδα είναι του λαού! Συνέντευξη με τον Νίκο Σοφιανό, υποψήφιο Δήμαρχο Αθήνας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

"Ανεξάρτητοι”, “Ερωτευμένοι με την Αθήνα”, “Αντάρτες”, “Καλοί Διαχειριστές”, “Νέοι και Άφθαρτοι”. Μ’ αυτές και με άλλες “ταμπέλες” εμφανίζονται οι διάφοροι υποψήφιοι για τον Δήμο της Αθήνας.

Διόλου τυχαία καθώς πίσω απ’ αυτές πασχίζουν να κρύψουν τη συμφωνία τους υπέρ του μοντέλου “Δήμος-επιχειρηματίας”.  Αυτό το μοντέλο δεν το υπηρετεί μόνο ο νυν δήμαρχος Γ. Καμίνης. Το αποδέχονται και θα το υπηρετήσουν και οι άλλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, οι διαχειριστές της οικονομίας της αγοράς, ανεξαρτήτως χρώματος και αυτοπροσδιορισμού. Είτε δηλώνουν ακομμάτιστοι είτε αντιμνημονιακοί είναι όλοι υμνητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι, η νεολαία της Αθήνας βιώνουν μια σκληρή πραγματικότητα, δοκιμάζονται και υποφέρουν απ’ την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται και από τις Διοικήσεις των Δήμων και των Περιφερειών (γαλάζιες-πράσινες-ροζ-“ανεξάρτητες”).

Για όλα αυτά ο “Οδηγητής” συζήτησε με τον Νίκο Σοφιανό, υποψήφιο Δήμαρχο Αθήνας με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

“Οδηγητής”: Η Τοπική Διοίκηση έχει στην ευθύνη της μια σειρά αρμοδιότητες που σχετίζονται άμεσα με τη ζωή της νεολαίας όπως τα σχολεία, τις αθλητικές-πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες. Τι συμβαίνει σήμερα στον Δήμο της Αθήνας και τι θ’ αλλάξει αν η νεολαία και ο λαός δυναμώσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ;

Νίκος Σοφιανός: Σωστά επισημαίνεται ότι μια σειρά δομές-λειτουργίες και υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τη νεολαία έχουν περάσει στην ευθύνη των Δήμων. Οι Δήμοι σήμερα είναι το τοπικό κράτος που απρόσκοπτα υλοποιούν στον χώρο ευθύνης τους την κυρίαρχη πολιτική. Κρίσιμοι τομείς όπως οι υποδομές της δημόσιας εκπαίδευσης, το δικαίωμα στην άθληση και τον πολιτισμό, η στήριξη των νέων ζευγαριών, η αντιμετώπιση των ναρκωτικών επηρεάζονται σημαντικά από τη διαχείριση που κάνουν οι Δήμοι.

Μιλώντας για την Αθήνα μπορούμε να δούμε ορισμένα παραδείγματα για το πώς Δήμος- κυβέρνηση-ΕΕ πάνε χέρι χέρι στο πέρασμα της εχθρικής, για τα δικαιώματα των νέων, πολιτικής τους.

Καταργήθηκαν 47 σχολικές μονάδες, δημιουργώντας σχολεία με 450 και 500 μαθητές, ενώ ολόκληρα σχολικά συγκροτήματα στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια την ίδια στιγμή που χώροι και οικόπεδα που είναι χαρακτηρισμένα για ανέγερση σχολείων χορταριάζουν. Η χρηματοδότηση της λειτουργίας των σχολείων μέσω των σχολικών επιτροπών έχει μειωθεί κατά 50% αυτά τα χρόνια και οι γονείς καλούνται συνεχώς να συμπληρώνουν απ’ το όποιο πετσοκομμένο τους εισόδημα για τις ανάγκες των σχολείων, για θέρμανση, αναλώσιμα κ.λπ. Τα σχολεία πλέον είναι αφύλακτα με τους φύλακες απολυμένους.

Στον τομέα του αθλητισμού οι υποδομές έχουν εγκαταλειφθεί και δε φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες άθλησης χιλιάδων παιδιών και νέων του σωματειακού αθλητισμού της πόλης και των ακαδημιών του Δήμου. Ενδεικτικά να σας πω ότι μόλις τρία ποδοσφαιρικά γήπεδα του Δήμου χρησιμοποιούνται από 28 ομάδες της πόλης με τα τμήματά τους. Το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ρουφ χρησιμοποιείται από 10 ομάδες. Κάθε σεζόν δίνεται μάχη για να βγει το αγωνιστικό και προπονητικό πρόγραμμα χρήσης των γηπέδων.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες περιγράφοντας την κατάσταση. Το κρίσιμο είναι ο αγώνας, η διεκδίκηση. Να σπάσει η παθητικότητα που περνάει σε νέους ανθρώπους και συνοψίζεται στη λογική “τι να κάνουμε, δεν αλλάζουν τα πράγματα”. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και η δυναμική που αυτή δημιουργεί μπορεί να συμβάλει στην αναχαίτιση μέτρων, στην απόσπαση αιτημάτων, στη δημιουργία κλίματος που δίνει ώθηση στην οργάνωση των νέων στα σωματεία, τους συλλόγους. Δεν υπάρχουν “σωτήρες”, υπάρχει συλλογικός καθημερινός δύσκολος αγώνας για να ζήσουμε τις μέρες που ο λαός μας θα είναι αφεντικό στη χώρα του, ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει με τον ιδρώτα του.

 

 “Ο”: Από τη Δημοτική Αρχή της Αθήνας, και όχι μόνο, προβάλλεται ως “φιλολαϊκό έργο” και ως κριτήριο ψήφου αντίστοιχα το “νοικοκύρεμα” των οικονομικών των Δήμων,  η μείωση των χρεών τους κ.ά. Πώς προέκυψε αυτό το “νοικοκύρεμα”;

 Ν.Σ.: Ο Δήμαρχος της Αθήνας-Δήμαρχος της συγκυβέρνησης διαφημίζει ότι δημιούργησε πλεόνασμα και νοικοκύρεψε τα οικονομικά. Είναι ψέμα. Το πλεόνασμα είναι λογιστικό, ενώ το νοικοκύρεμα σημαίνει: Μείωση των επιδοτήσεων στους οργανισμούς του Δήμους δάνειο 32 εκατ. ευρώ, ετήσιο κούρεμα της μισθοδοσίας των εργαζομένων κατά 50 εκατ. ευρώ. Το “φιλολαϊκό” έργο του Δήμου μετριέται με ετήσια φορολεηλασία του λαού της πόλης με 300 εκατ. ευρώ περίπου. Η μείωση των επιδοτήσεων κατά 40% των οργανισμών του Δήμου μεταφράζεται σε συρρίκνωση του δικτύου παιδικών σταθμών, του οργανισμού πολιτισμού-νεολαίας-άθλησης-μουσικών συνόλων, του ιδρύματος για τους άστεγους-άπορους, την υποστελέχωση-υπολειτουργία των κέντρων πρόληψης. Αυτές οι δομές απευθύνονται και στη νεολαία, ιδιαίτερα στα νέα ζευγάρια για την προσχολική αγωγή και την άθληση των παιδιών-εφήβων-νέων.

Το νοικοκύρεμα για το οποίο μιλάνε προπαγανδίζει το μοντέλο του Δήμου-επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες επί πληρωμή, συνεργάζεται με χορηγούς και ΜΚΟ, το προσωπικό του είναι αναλώσιμο, εργαζόμενοι απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ οι πόροι του προέρχονται από την άγρια φορολογία των δημοτών του. Αυτό είναι το “σύγχρονο” ευρωενωσιακό μοντέλο που υπηρέτησαν δήμαρχοι που ανήκουν στη συγκυβέρνηση ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεταρρυθμίσεις στο αστικό κράτος περιλαμβάνουν και τις αλλαγές που έγιναν πριν το μνημόνιο και στους Δήμους. Στην ποδιά αυτής της διαχείρισης σφάζονται ΝεοΔημοκρατικά – ΣΥΡΙΖΑίικα – κεντροαριστερά παλικάρια”.

 

 “Ο”: Ένα σοβαρό πρόβλημα στον Δήμο της Αθήνας, ιδιαίτερα στο κέντρο, είναι η εξάπλωση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Τι έκανε η Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και ποιες είναι οι θέσεις των άλλων παρατάξεων; Το ΚΚΕ τι προτείνει;

 Ν.Σ.: Η κυρίαρχη πολιτική επιχειρεί να διαχειριστεί τη ναρκωεξάρτηση υλοποιώντας το μοντέλο της ΕΕ, δηλαδή διαχείριση-συντήρηση της βλάβης. Ταυτόχρονα μεθοδεύει τη νομιμοποίηση της χρήσης και τον διαχωρισμό των ναρκωτικών ουσιών. Είναι σημαντική η συμβολή της ΚΝΕ στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, οι πρωτοβουλίες στήριξης της πρόληψης και των θεραπευτικών προγραμμάτων, το μέτωπο ενάντια στην ναρκωυποταγή και τα υποκατάστατα. Κάνω αυτόν τον πρόλογο για να κατανοηθεί η πλήρης ταύτιση του Δήμου της Αθήνας, ο Δήμαρχος μαζί με όλες τις άλλες παρατάξεις στηρίζει την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Στήριξε-διαφήμισε τα προγράμματα μεθαδόνης στα νοσοκομεία, στο όνομα του να μειωθεί η λίστα. Σήμερα παρέχεται κρατική δόση σε εκατοντάδες χρήστες χωρίς καμία εξατομικευμένη στήριξη, όπως προβλεπόταν σε αυτά τα προγράμματα, με αποτέλεσμα τη διαιώνιση της εξάρτησης αυτού του κόσμου από το ναρκωτικό υποκατάστατο. Όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα στο κέντρο, αλλά εντάθηκε, με την εισαγωγή και της μεθαδόνης στο παράνομο εμπόριο ουσιών.

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε αυτήν την πολιτική και πρωταγωνίστησε στην προπαγάνδισή της. Ο Δήμαρχος προσπάθησε μαζί με τον ΟΚΑΝΑ να δημιουργήσει δύο κέντρα ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών στην Αθήνα των οποίων την ίδρυση καταφέραμε να αποτρέψουμε. Η διακομματική στήριξη της κυρίαρχης πολιτικής στο μέτωπο των ναρκωτικών στο Δήμο της Αθήνας οδήγησε στη συρρίκνωση της δράσης των κέντρων πρόληψης, ενώ βρίσκεται στον αέρα η λειτουργία τους.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με επιμονή στο Δημοτικό Δυμβούλιο πάλεψαν υπέρ των θέσεών μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προβλήματος σε όλες τις διαστάσεις του: Πρόληψη- θεραπεία-επανένταξη-καταστολή. Πρότειναν τη δημιουργία πλαισίου συνεργασίας του Δήμου με το ΚΕΘΕΑ και τις κοινότητες που βρίσκονται στην Αθήνα. Στήριξαν τους εργαζομένους στα πέντε κέντρα πρόληψης του Δήμου, διεκδικώντας την ίδρυση κέντρων και στα δύο μεγάλα Δημοτικά Διαμερίσματα στα οποία δεν υπάρχουν, στο 6ο και το 7ο. Εναντιώθηκαν στο μοίρασμα μεθαδόνης στα νοσοκομεία ζητώντας ταυτόχρονα να στελεχωθούν το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ με εργαζομένους και επιστημονικό προσωπικό. Συγκρούστηκαν με τις μεθοδεύσεις νομιμοποίησης των ναρκωτικών και του διαχωρισμού των ναρκωτικών ουσιών σε νόμιμες και παράνομες, στα ναρκωφεστιβάλ. Οι υπερασπιστές της ναρκωεξάρτησης έφτασαν στο σημείο σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο να ζητούν από την κυβέρνηση να πωλούνται τα ναρκωτικά στα super market για να αντιμετωπιστούν οι πιάτσες και με όφελος για το κράτος τον υψηλό συντελεστή φορολόγησης!!!

 “Ο”: Γιατί ένας νέος ή μια νέα και στις τρεις κάλπες που θα στηθούν τον Μάη να επιλέξει να ψηφίσει με ενιαίο κριτήριο, όπως λέει το ΚΚΕ;

 Ν.Σ.: Δύσκολα μπορεί να κρυφτεί από τους νέους, όταν συζητάς μαζί τους, η σχέση της ΕΕ και η κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας με τα αδιέξοδα που φορτώνει στη ζωή τους το σύστημα.

Το ενιαίο κριτήριο ψήφου είναι η “κόκκινη κλωστή” που εξηγεί στον νέο και τη νέα γιατί μετά από χρόνια στα θρανία μένει άνεργος. Γιατί ανακυκλώνεται σε 5μηνα προγράμματα κακοπληρωμένης δουλειάς. Γιατί τον πλούτο που παράγει η χώρα τον λυμαίνεται μια χούφτα ολιγαρχών, την ίδια ώρα που το 1/3 του πληθυσμού της ζει στα όρια της φτώχειας. Η απάντηση σε αυτά και άλλα πολλά “γιατί;”, βοηθάει να ανοίξει μια συζήτηση με τη νεολαία που αποδεικνύει γιατί ισχυρό ΚΚΕ και στις τρεις κάλπες. Μπορούμε να διαλύσουμε τη θολούρα που υπάρχει στη σκέψη της νεολαίας που δε βλέπει την άμεση σχέση του πολιτικού προσωπικού με την οικονομία που υπηρετεί. Δε διακρίνει ότι τρόικα και ΕΕ ταυτίζονται, ότι η κρίση αξιοποιήθηκε για να γίνει πάμφθηνη η εργατική δύναμη.

Όσες ανεξάρτητες – ακομμάτιστες – αυτοδιοικητικές ταμπέλες και να σηκώνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες των άλλων κομμάτων, συνωστίζονται στο κάδρο της ΕΕ και της οικονομίας του κεφαλαίου. Αυτή την πολιτική υλοποιούν σε Δήμους και Περιφέρειες και διαφημίζουν τη συμβολή τους στο πέρασμά της.

Ημερολόγιο

Σποτ της ΚΝΕ για τις ευρωεκλογές