«Αφού είστε ενάντια στην ΕΕ γιατί συμμετέχετε στις ευρωεκλογές...»

- Ευτυχώς που υπήρχε και το ΚΚΕ στο ευρωκοινοβούλιο και μπόρεσε ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια να ενημερωθεί για κρίσιμες αποφάσεις που καθόρισαν τη μετέπειτα πορεία της χώρας και τη ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας. Αυτές οι αποφάσεις αποτελούν και την ουσία του μνημονίου σήμερα. Αν περίμενε ο λαός και η νεολαία να ενημερωθούν από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που τα στήριξαν όλα αυτά, θα ήταν ακόμη σε πλήρες σκοτάδι. Συμμετέχουμε για να αποκαλύπτουμε στον λαό και στη νεολαία τι ετοιμάζουν η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις.

 - Το ΚΚΕ δεν έχει ούτε δεσμεύσεις ούτε εξαρτήσεις από την ΕΕ, όπως όλοι οι άλλοι. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ εκφράζουν τη λαϊκή αντίθεση, είναι δύναμη πίεσης στο Ευρωκοινοβούλιο. Εκφράζουν και υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των συμμάχων τους και το έχουν αποδείξει στην πράξη. Αναδεικνύουν ότι αυτά δε συμπίπτουν πουθενά με την ΕΕ των μονοπωλίων. Δεν έχουν ψηφίσει καμία αντιλαϊκή συνθήκη ή οδηγία της ΕΕ, έχουν αποκαλύψει τη στάση όλων των άλλων κομμάτων, τον χαρακτήρα της ΕΕ ως συμμαχία των εκμεταλλευτών. Το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτες, ότι μπορεί αυτή η λυκοσυμμαχία να εξανθρωπισθεί. Γι’ αυτό το ΚΚΕ πρέπει να στηριχτεί και από λαϊκό κόσμο, νέους και νέες που μπορεί να μην έχουν πειστεί για τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση, όμως θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ΕΕ.

 - Το ΚΚΕ συμμετέχει στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως και στη Βουλή, όχι για να δώσει κύρος σε αυτούς τους θεσμούς αλλά για να αναδείξει και να αποκαλύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα τους. Τίποτα το θετικό δεν πρέπει να περιμένει ο λαός από αυτούς τους θεσμούς.   

 - Για σκέψου: αν το ΚΚΕ δεν ήταν στην Ευρωβούλη, σήμερα κανείς δεν θα είχε μάθει ότι η ΕΕ με την επιτήρηση όλων των κρατών-μελών της που ισχύει από 1/1/2014 έχει ετοιμάσει ήδη μνημόνια διαρκείας για τους εργαζομένους και τη νεολαία. Γι’ αυτό το κρίσιμο θέμα κανείς δε μιλάει εκτός από το ΚΚΕ. Τα άλλα κόμματα είτε συμφωνούν (ΝΔ), είτε το κρύβουν κάτω από το χαλί και λένε παραμύθια στον λαό, ότι θα εξανθρωπίσουν την ΕΕ και τις αντιλαϊκές αποφάσεις (ΣΥΡΙΖΑ).

 

ΕΕ σημαίνει:

 - Το 2011, σχεδόν 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σημειώνοντας άνοδο κατά 6 εκατομμύρια μέσα σε μία διετία και φθάνοντας πλέον σχεδόν στο ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού.

- Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρή υλική στέρηση. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της υλικής στέρησης είναι η αδυναμία πρόσβασης σε κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα τροφίμων.

- 43 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αδυνατούν οικονομικά να εξασφαλίσουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι (ή το χορτοφαγικό ισοδύναμο) μέρα παρά μέρα, κάτι που ορίζεται ως βασική ανάγκη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

- Μια ιδιαιτέρως σοβαρή μορφή υλικής στέρησης είναι η έλλειψη στέγης. Η έκταση αυτού του φαινομένου δύσκολα μπορεί να προσδιοριστεί ποσοτικά, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, την περίοδο 2009/2010 ο αριθμός των αστέγων στην Ένωση ανερχόταν σε4,1 εκατομμύρια.

- Η κρίση οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των αστέγων και έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται στην εν λόγω κατηγορία ολοένα και περισσότερο οικογένειες με παιδιά, νεαροί ενήλικες (αύξηση κατά 20% στη Δανία και κατά 15% στις Κάτω Χώρες) και άνθρωποι που προέρχονται από περιβάλλον μεταναστών.

* Στοιχεία από την Έκθεση «Βοήθεια προς τους απόρους» - συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 25.02.2014

Rise Up! Stickers

Το σκίτσο της ημέρας

Το σκίτσο της ημέρας
ΚΝΕ στο Flickr

Ημερολόγιο

Σποτ της ΚΝΕ για τις ευρωεκλογές